Deze pagina is een onderdeel van de homepage van de Nationale Vlaamse Reuzen Club
©Copyright Nationale Vlaamse Reuzen Club
Niets van deze pagina's mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de webmaster of het bestuur van de N.V.R.C.
De aanschaf van een Vlaamse Reus:

Als U besloten heeft dat u een vlaamse reus wilt aanschaffen of er zelfs mee wilt gaan fokken, dan moet U bij aanschaf op de volgende punten letten:
Het konijn moet/mag:
* Geen diarree hebben of tekenen hiervan vertonen.
* Schone ogen, die helder en glanzend en oplettend staan.Tevens mag er  
 geen uitvloeiing uit de ogen komen.
* Een schone glanzende vacht, zonder kale plekken, wondjes, schilfers of  
 tekenen van mijt o.i.d hebben.
* Niet te mager zijn.
* Geen uitvloeiing uit de neus hebben, dit kan een nl. gevolg zijn van
 snot/pasteurella.
* Een levendige en gezonde indruk hebben.
* Geen gebitsafwijkingen zoals olifantstanden, klemgebit etc. vertonen, de
 tanden mogen niet te lang zijn.
* De voeten mogen geen wondjes of kale plekken vertonen.
* De oren moeten schoon zijn en mogen geen tekenen van oorschurft vertonen.
* Een goede eetlust hebben
* Goede ontlasting; goede droge ronde keutels.

Het konijn is gekocht wat nu te doen?
Geef het konijn ruimschoots de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen. Geef zeker de eerste dagen het voer wat het konijn gewend is te eten. Wil je op ander voer overgaan, doe dit door het oude voer geleidelijk aan te mengen met het nieuwe voer. Vraag altijd (als de fokker dit zelf niet mee geeft) of u wat voer mee mag nemen of over mag nemen. Zodat u thuis niet voor verassingen komt te staan. Geef het konijn voldoende bewegingsruimte in een voor het dier veilige plek. Hooi en schoon water moeten onbeperkt beschikbaar zijn. Geef de eerste weken geen of zeer beperkt groenvoer (zie ook info algemeen rubriek voeding). Het konijn moet geleidelijk aan groenvoer wennen. Geef een konijn nooit een liksteen wat ze in de dierenwinkel ook zeggen. Een konijn dat goede voeding krijgt zal alle mineralen en vitaminen etc. binnenkrijgen. Een zoutlik of knaagsteen kan zelfs voor blaasproblemen of gebitsafwijkingen zorgen. Laat de eerste dagen het konijn met rust. Het is al heel wat dat hij uit zijn voor hem vertrouwde omgeving en/ of bij zijn moeder weg is. Pak hem de eerste dagen liever niet op, laat hem eerst zelf alles verkennen. Overige informatie bij de aanschaf van een konijn: Om een indruk te krijgen wat voor konijnen er allemaal zijn en ook de fokkers van de verschillende rassen te ontmoeten zou je er aan kunnen denken om eens naar een kleindierenshow te gaan, deze worden altijd in het najaar en winterseizoen gehouden. Koop nooit een vlaamse reus op de markt, dit zijn vaak “afdankertjes”. Deze dieren zijn vaak weggedaan om een bepaalde reden. Vaak zien we dat deze konijntjes uiteindelijk kneusjes worden. Veel van deze konijnen zullen dus gezondheidsklachten hebben, waardoor U vaak bij de dierenarts te vinden zult zijn.


Geslacht; Ram of Voedster:
Waar valt de keus op een ram of een voedster? Voor dat je een konijn aanschaft moet je bepalen wat je wilt hebben; een ram of een voedster? Vaak is het dat de rammen iets rustiger van aard en wat gemoedelijker zijn. Bij ”huis-, tuin- en keuken vlaamse reuzen moet er rekening mee gehouden worden dat als het dier binnen losloopt en het konijn begint volwassen te worden dat hij kan gaan sproeien. Deze urine is sterk van geur en binnen no-time stinkt je huis. De oplossing voor dit probleem is castreren. Hoe kun je zien of een konijn een ram of een voedster is? Je houdt het konijn met de rug tegen je aan, het is dan wel belangrijk dat de onderkant van het konijn met de hand wordt ondersteund. Zo kun je het geslachtsorgaan van het konijn goed zien. Druk voorzichtig met duim en wijsvinger de geslachtsopening uit elkaar. Bij een voedster puilt de geslachtsopening uit als een gleufje een soort V-vorm. Bij een ram komt er duidelijk een penis (rond kokertje) naar buiten en na ongeveer 3 a 4 maanden zullen er onder de buik tussen de achterbenen duidelijk balletjes zichtbaar of voelbaar) zijn. Rammen kunnen soms hun balletjes intrekken; duw met een platte hand zachtjes op de buik en schuif de hand naar beneden. De balletjes schieten er dan als het ware weer in. Op oudere leeftijd kun je het ook aan het uiterlijk zien. Rammen hebben vaak een dikkere kop en zijn vaak iets breder in bouw. Kortom ze zijn iets massiever gebouwd. Voedsters krijgen op oudere leeftijd vaak een wam, dit is een is te vergelijken met een onderkin. Het is een huidplooi met daarin vet. Vaak willen mensen eerder dan nodig weten wat het geslacht is van een dier. Probeer dit niet voordat de dieren een leeftijd van minimaal 4 weken hebben bereikt. Bovendien tot die tijd is het vaak onbegonnen werk omdat het niet duidelijk genoeg is. Dus begin er dan ook niet aan. Een mooie leeftijd voor het sexen van konijnen is 8-9 weken.

(tekst A. Schothorst www.vlaamsereuzen.tk)


Aanschaf         Voeding        Huisvesting        Vachtverzorging